Volgende Arduino project: De Twitterdeurbel

Ik had er nooit zo bij stilgestaan, maar in elk huishouden zijn behoorlijk wat apparaten te vinden die gebruik maken van (draadloze) radiosignalen:

 • WeerstationRF apparaten
 • Deurbel
 • Speelgoed, zoals op afstand bestuurbare auto's
 • Stopcontact met afstandsbediening
 • Huisalarm
 • Autosleutel
 • Garagepoort

Toen ik een tijdje geleden een nieuwe - draadloze - deurbel kocht, bedacht ik me dat met de juiste elektronica zo'n ding ook vast wel door een Arduino kan worden aangestuurd. Maar wat zou je er dan verder voor leuks mee kunnen doen? Omdat ik ook nog een WiFi shield tot mijn beschikking heb nu mijn leerlingen het toch niet meer gebruiken, dacht ik: laat ik eens gaan proberen de bel via internet te bedienen. En wel via Twitter! Een tweet plaatsen wanneer iemand op de bel drukt, maar daarnaast ook via Twitter de bel laten luiden.

De meeste RF (RadioFrequency) apparaten maken gebruik van signalen met een frequentie van 315, 434 (433,92 om precies te zijn) of 868 MHz. Op de luidspreker van mijn deurbel staat 433 MHz, daar zullen ze dan wel 433,92 mee bedoelen.

De elektronica die je nodig hebt om dat soort signalen te kunnen verzenden en ontvangen is redelijk goedkoop via (meestal Chinese) webwinkels te bestellen. Ik heb deze Draadloze Verzendmodule (inbrekersalarm) en ontvangstmodule voor een paar euro gekocht. Hoewel er in te omschrijving wordt gerept over een inbrekersalarm, kun je ze (denk ik) ook wel voor algemene doeleinden gebruiken.

Ach, kijk ze eens op het breadboard staan:

RF zender en ontvanger

De linker is de zender; de rechter is de ontvanger.

Er zijn een aantal zaken die ik eerst maar eens moet gaan uitzoeken.

 • RF:
  • Hoe werken dat soort signalen precies? Wat ik me afvraag is namelijk ook hoe het kan dat twee apparaten die op dezelfde frequente werken elkaar niet beïnvloeden. Waarom gaat de deurbel niet zodra het weerstation detecteert dat het regent?
 • Zender en ontvanger:
  • Hoe kan ik met de Arduino uitlezen welk signaal de ontvanger binnen krijgt en de zender verstuurt?
 • WiFi shield:
  • Hoe verbind ik met mijn thuisnetwerk?
  • Hoe verstuur en ontvang ik data?
 • Twitter:
   Hoe werkt de Twitter API?

Om te beginnen zal ik me gaan bezighouden met uitzoeken hoe ik iets met de zender kan versturen en vervolgens weer met de ontvanger oppikken. Hoe ik dat precies ga aanpakken komt in een volgend artikel te staan.

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.