Arduino

Een jaar geleden heb ik Arduino ontdekt. Een heel goedkope open source microcontroller ARDX-kitwaarmee je redelijk eenvoudig met allerlei sensoren bijvoorbeeld lampjes en motortjes aan kunt sturen. Ideaal als je je wat meer in elektronica wil verdiepen. Want daar heb ik, in tegenstelling tot het programmeren van de microcontroller, maar bar weinig verstand van. De Arduino is verder heel gemakkelijk uit te breiden met zogenaamde shields, die functionaliteit toevoegen zoals bijvoorbeeld netwerkverbindingen.

In eerste instantie heb ik de ARDX kit aangeschaft via floris.cc. Deze gebruik ik ook om de informaticaleerlingen van 5 vwo met Arduino kennis te laten maken. Na het doorwerken van alle projecten van de ARDX kit, vroeg ik me af wat je nu zoal voor "nuttige" dingen (lees: grotere projecten) met Arduino zou kunnen maken.

  • Magician 2WD platformEen obstakel ontwijkend robotje maken. Op de site Interactief ontwerpen met Arduino vind je een Nederlandstalige uitleg over elektronische componenten en een samenvatting van de basis elementen bij het programmeren met Arduino. Tegen het einde wordt ook beschreven hoe je een robotje kunt programmeren. Helaas is die handleiding hier en daar wat onduidelijk over welke componenten je nou precies nodig hebt om die robot te maken. Maar gelukkig geeft de auteur van de site per mail antwoord op mijn vragen. Ik heb de onderdelen voor de robot, samen met een FSR (drukgevoelige sensor) besteld en zodra die binnen zijn gaan de informaticaleerlingen ermee aan de slag.
  • Hier ben ik echt heel enthousiast over: Adalight - Een doe-het-zelf Ambilight (bekend van Philips tv's). Voor een euro of 35 koop je een soort van kerstverlichting waarvan je van elk van de 25 LEDs individueel de kleur kunt instellen. Samen met een Arduino Uno (zo'n 25 euro) tover je je televisie dus heel goedkoop om naar een Ambilight!

    Dit is dan meteen ook de reden dat ik dit blog begonnen ben: zodra ik de onderdelen  voor Adalight binnen heb, ga ik al mijn ervaringen hiermee wereldkundig maken!
Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.