MaKey MaKey Guitar Hero

Deze week dus een MaKey MaKey gekocht! In een opwelling. En als excuus dat het ook wel leuk voor de kinderen zou zijn. Het is Tof Speelgoed, maar ik was er na twee dagen al achter dat ik me zelf toch liever met het écht programmeren van een "standaard" Arduino bezig houd. En mijn kinderen vonden het, bij het geluid van een bongo wanneer ik op hun neus drukte, na de derde keer al saai. Jammer, want juist ik had daarbij de grootste lol.

Vandaag heb me dus maar op een wat uitgebreider knutselprojectje gestort: het maken van een Guitar Hero controller. Hier volgt een stap voor stap fotoverslag.

Stap 1

Zoek een afbeelding van een gitaar en plak deze op een stuk karton. Gebruik een latje als gitaarhals.
Makey Gitaar 01

Stap 2

Zoek of leen wat knutselende kinderen met verf. In mijn keuken zaten er toevallig al twee.
Makey Gitaar 02

Stap 3

Een paar minuutjes kliederen.
Makey Gitaar 03

Stap 4

Plak de lat achter het karton. Bedek de gitaarhals met aluminiumfolie. Hier wordt later de aarde van de MaKey MaKey aangesloten.
Makey Gitaar 04

Stap 5

Prik vijf gaatjes voor de contacten met de vingers van je rechterhand. Hierop worden de a, s, d, f en g toetsen van de MaKey MaKey later aangesloten. Wel op een handige plek doen, zodat het later een beetje lekker speelt!
Makey Gitaar 05

Stap 6

Als de gaten er eenmaal inzitten, plak je deze aan de achterkant dicht met aluminiumfolie, dat je tot aan de onderste rand van het kartonnen bord laat lopen. Op de foto lijkt het alsof de twee stroken contact met elkaar hebben, maar dat is niet zo en dat mag natuurlijk ook niet. Ik heb de stroken van elkaar geïsoleerd door er plakband tussen te plakken.
Makey Gitaar 06

Stap 7

Dek het geheel af met een ander stukje karton, maar laat aan de onderkant nog 5 strookjes aluminiumfolie uitsteken, zodat je de draadjes van de MaKey MaKey er op kunt aansluiten.
Dit is het eindresultaat, met gemonteerde MaKey MaKey en verbonden kabeltjes:
Makey Gitaar 07

Close-up:
Makey Gitaar 08

Voorkant:
Makey Gitaar 09

Stap 8

Aansluiten en naar http://games.co.za/adagio.html surfen.

Metal!

Makey Gitaar 10

Conclusie na een middagje knutselen met een MaKey MaKey: met instellen van het apparaatje zelf ben je niet echt veel bezig. Wel met het werken met de materialen waar je hem uiteindelijk in gaat zetten. Leuk dus voor een jonger publiek (vanaf 8) of voor de wat meer creatieve en minder technische, elektronica-fanatieke personen. Maar geef mij maar een Arduino, daar kan ik veel meer mee. Of vergelijk ik nu appels met peren?

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.