How to hack a doorbell and connect it to Twitter - Part 1: Introduction

Introduction

When I bought a wireless doorbell recently, the following idea came to mind: there are so many home appliances which make use of wireless radio (RF) signals, why not try to control them with my Arduino Uno? Besides a brand new doorbell, I also have a wireless weather station, wireless speakers, a remote power supply, a toy car and my car keys which send and receive those wireless signals. Wouldn't it be cool to connect them to the internet and control them this way?

RF apparaten

The most practical thing to do would be to use the remote power sockets and use the Arduino to control a lamp in the living room. But this has already been done. I also wanted to to make it a little easier on myself, so I decided to use the doorbell (Grundig model QH-831A), which makes use of just one signal instead of several different on/off codes. It would also be fun to connect it to Twitter. "Why?", several people asked me, raising their eyebrows. "Because!", I replied.

In the next drawing you can see the things we will have to do.

IMG_20130716_113246

 • Detecting when someone pushes the doorbell button and using the Arduino to post a message to Twitter when this happens.
 • Searching Twitter and when a specific hashtag is found, make the doorbell chime.

Requirements

 • RF sender and receiver components. I bought these.
 • Arduino board. I use an Arduino Uno, together with a breadboard and some wires.
 • Arduino WiFi shield. I'm pretty sure that an ethernet shield would also work when you change the Arduino code slightly, but I don't have one, so I couldn't test it.
 • To make the sniffer circuit mentioned in part 2:
  • 3,5 mm audio plug with 3 segments (3 wires in its cable).
  • A 10 KOhm resistor and a 39 KOhm resistor.
  • A twitter account just for this purpose. Mine is @ArduinoDeurbel.

IMG_20130718_142140

Share Button

4 gedachten over “How to hack a doorbell and connect it to Twitter - Part 1: Introduction”

 1. Hey

  Eerst en vooral: echt bedankt voor deze tutorial! 😀
  Ik zal dit proberen te doen met mijn 433MHz remote power sockets & garagepoort wanneer ik mijn 433Mhz wireless transmitter & receiver ontvang. 🙂

  Dit vroeg ik me wel af: in het eerste deel van je tutorial zeg je dat autosleutels ook gebruik maken van RF, wat natuurlijk correct is. Ik vroeg me alleen af of je dit daarop wel zou kunnen toepassen, want ik zou juist denken dat autosleutels op een andere frequentie werken en/of toch iets van beveiliging gebruiken, opdat je dit signaal niet zou kunnen onderscheppen en zelf zou kunnen uitsturen (want dat zou dan natuurlijk ook misbruikt kunnen worden door (auto)dieven). Denk je niet?

  Nogmaals bedankt!

 2. Graag gedaan 🙂

  Volgens mij (maar ik weet er eigenlijk niet veel vanaf) is de code die door een autosleutel verstuurd wordt elke keer anders. Maar er zit wel een bepaalde regelmaat in: er zijn een stuk of 1000 verschillende codes die allemaal volgens een bepaalde regel zijn opgebouwd. Als je op de een of andere manier zou kunnen achterhalen wat die regel is, zou je een Arduino kunnen gebruiken om ze allemaal achter elkaar te verzenden en met een beetje geluk kan er op een drukke parkeerplaats zomaar eens een slot van een willekeurige auto springen 🙂

  Maar zoals ik al eerder zei: van beveiliging bij RF signalen heb ik geen verstand en ik zou het best eens helemaal mis kunnen hebben. Uitgeprobeerd heb ik het zeker niet, want klooien met de deurbel vond mijn vrouw al te ver gaan, dus aan de autosleutels mocht ik al helemáál niet komen 🙂

  Overigens: ik neem toch aan dat je garagepoort ook een soort van beveiliging heeft, net zoals die in autosleutels is ingebouwd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.