WordPress op je eigen server installeren

Deze WordPress blog host ik op mijn eigen servertje, dat hier op zolder staat. Zoals je aan de url van de website al kunt zien, heb ik deze dus niet via wordpress.com gemaakt, maar mijn eigen domeinnaam gebruikt. De site staat dus niet op de servers van WordPress, maar wordt door mijzelf op mijn eigen computer beheerd.In deze blogpost leg ik uit hoe je zo iets voor elkaar krijgt. Dat is veel werk en ik leg niet alles tot in detail uit. Dus als je hier aan begint ben je wel een paar uurtjes zoet, zelfs als alles in een keer goed gaat. En waarschijnlijk zul je zelf ook nog een hoop uitzoekwerk moeten verrichten. Maar dat is leuk, toch?

A. Zorg ervoor dat je webserver via je eigen domeinnaam te bereiken is.

  1. Zorg ervoor dat je over een computer beschikt die dag en nacht aan kan staan. Het liefst zo energiezuinig mogelijk. Het hoeft geen snelheidsmonster te zijn en een extreem grote harde schijf is ook niet nodig. Zelf gebruik ik een Asus EeeBox (maar dan een oudje - een van de eerste modellen. Misschien kun je zo iets nog wel ergens tweedehands op de kop tikken.)
  2. Schaf je eigen domeinnaam aan. Dat kan al voor € 9,- per jaar, bijvoorbeeld bij Mijn Domein. Ik heb hier dus crutzen.eu geregistreerd.
  3. Stel op de configuratiepagina van je domeinnaamaanbieder in dat het ip-adres waarop je webserver te bereiken is (zie whatismyipaddress.com) aan je domeinnaam gekoppeld wordt.
  4. (Optioneel: alleen wanneer je een internetprovider hebt die van dynamische ip-adressen gebruik maakt.) Je dient een account aan te maken bij een dynamisch DNS aanbieder, zoals bijvoorbeeld noip.com. Hier heb ik het adres crutzen.no-ip.org geregistreerd.In mijn router heb ik mijn accountgegevens van noip ingevuld. Hierdoor stuurt mijn router periodiek mijn ip-adres naar noip, zodat de koppeling tussen mijn ip-adres en crutzen.no-ip.org altijd up-to-date blijft.Stel nu op de configuratiepagina van je domeinnaamaanbieder in dat je no-ip adres domeinnaam gekoppeld wordt. In mijn geval worden bezoekers van crutzen.eu dus automatisch doorgestuurd naar crutzen.no-ip.org, zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben.
  5. Stel port forwarding op je router in. Dat betekent, dat je in je router aangeeft wat het interne ip-adres van je webserver in je thuisnetwerk is. Om op de configuratiepagina van je router te komen, moet je het ip-adres van de router in een webbrowser intypen. Om dit ip-adres te vinden zoek je in het configuratiescherm van Windows bij de netwerkinstellingen naar het ip-adres dat achter gateway staat. Als je met Linux werkt gebruik je de commandline: geef het commando ifconfig en zoek ook naar het ip-adres achter de tekst gateway. (Via de commandline van Windows kun je het commando ipconfig gebruiken.)Op portforward.com vind je voor honderden verschillende soorten routers een handleiding.

B. Installeer de software op je webserver

  1. Omdat ik het zelf ook gebruik, ga ik er van uit dat het besturingssysteem van je webserver Ubuntu 12.04 Server is. Dat is hier te verkrijgen.
  2. Wanneer Ubuntu eenmaal op je server is geïnstalleerd, hang je er meestal geen toetsenbord en beelscherm aan. Omdat je een Server meestal niet via een desktop bedient, maar via de commandline, is het handig om OpenSSH Server te installeren. Hierdoor kun je de Ubuntu server via andere computers in je thuisnetwerk bedienen. Installeer dit via het commando apt-get install openssh-server.Op de desktop of laptop kun je je server dan benaderen via het programma Putty (in Windows) of het commando ssh <ip-adres server> -l <gebruikersnaam op server>.
  3. Een fijne handleiding over hoe je Apache (de webserver), PHP (de scripttaal waar WordPress in geschreven is), MySQL (het databasemanagementsysteem waar WordPress gebruik van maakt) en natuurlijk WordPress zelf installeert, vind je hier.
  4. Als WordPress geïnstalleerd is, dan is de site waarschijnlijk te benaderen via www.domeinnaam.nl/wordpress. Dat vind ik niet zo mooi; liever heb ik dat mijn blog direct via www.domeinnaam.nl te bereiken is. Om dat voor elkaar te krijgen, volg je deze instructies op. Zorg er ook voor dat mod_rewrite op je webserver is ingeschakeld. Hoe dat gaat, vind je hier dan weer.

Als je vragen hebt, problemen tegenkomt, verbeterpunten ziet of gewoon wil melden dat het je gelukt is: laat maar een comment achter!

Share Button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.